Öt dolog, ami miatt nem tudsz megtanulni németül

„Na és hogy haladsz a némettel?”

„Hát, megint vettem egy új könyvet, ez most jónak tűnik. Minden nap megnézek belőle pár oldalt. Néha átkapcsolok a német tévéadóra is, és el-elkapok már pár szót.”

„És tudsz már beszélgetni németül?”

„Hát attól még messze vagyok…”

 

Volt már részed ilyen beszélgetésben? Vagy ehhez hasonlóban? Ne aggódj, nagyon sokan járnak hasonló cipőben! De vajon miért van az, hogy ilyen nehéznek, sőt, megvalósíthatatlannak érezzük a nyelvtanulást? Mi akadályoz minket abban, hogy végre kimozduljunk a régóta tartó holtpontról, elindujon a fejlődés, és végre meg tudjunk szólalni németül?

Két évtizede tanítok németet és hidd el, rengeteg embernél megfigyeltem ezt a jelenséget. A nyelvtanulás pedig nem olyan nagy ördöngösség, de van itt két fontos dolog, ami nélkül tényleg nem fog működni:

  1. Rá kell szánni időt és energiát. Ha ezt jelenleg még nem tudod elfogadni vagy nem tudod kivitelezni, akkor most ne is kezdj bele. De akkor fogadd el, hogy a nyelvtudásod fejlődése is elmarad, vagy el sem kezdődik, és nagy valószínűséggel az állandóan újrakezdők táborát fogod gyarapítani…
  2. Egyedül nem fog menni – de ezt valószínűleg már Te is megtapasztaltad. A nyelvtanulás nem olyan, mint mondjuk a történelem, amit az iskolában akár egy tankönyvből is be tudtál magolni. Kell valaki, aki vezet téged az úton, aki javít, magyaráz, segít, visszajelzést ad. Beszélgetni sem tudsz egyedül németül, tehát minimum két emberes a dolog! A sikeres nyelvtanuláshoz szükséged van tehát egy tanárra.

Oké, elhatároztad, hogy tényleg rászánod az időt, energiát, és nem veszed meg a huszadik tankönyvet, ami a másik 19 mellett „szűzen” végzi a polcodon. Szuper! De hogyan indulj el? Ehhez adok most néhány fontos tippet, amelyekre érdemes már a kezdetektől odafigyelned.

Legyen terved!

A nyelvtanulás nem egy 1-2 hónapos projekt lesz, erre jobb, ha felkészíted magad lélekben! Hosszú távú folyamat lesz, főleg, ha a legelejétől kezded. Ezért sokat segít, ha tervvel a kezedben állsz neki. Ülj le és gondold át, honnan indulsz, mik a céljaid, mennyi időt szánsz a tanulásra hetente ill. naponta. Melyik nap mivel fogsz foglalkozni? Ha még nem vagy rutinos nyelvtanuló, akkor jobb, ha megkéred a tanárodat, segítsen meghatározni a rövid és hosszú távú célokat, és adjon tippeket, hogyan tudod őket leghatékonyabban elérni.

Találd meg a motivációdat!

Ha a nyelvtanulást kötelező rosszként éled meg, ami csak egy púp a hátadon és minden alkalommal szenvedve ülsz le tanulni, mint régen a suliban, akkor jobb, ha abba is hagyod, mert csak idő kérdése, hogy feladod! Csak úgy fogsz tudni hosszú távon sikeresen nyelvet tanulni, ha van valami, ami folyamatosan motivál. Gondolkodj el a következő kérdéseken: Milyen előnyöm származik abból, ha beszélem a nyelvet? Mit tesz hozzá az életemhez? Milyen új lehetőségek nyílnak meg előttem, ha beszélem a nyelvet? Írd fel magadnak a válaszokat olyan helyre, ahol mindig látod és képzeld is el lelki szemeid előtt azokat a pozitív dolgokat, amelyeket leírtál. Amikor csügged a motivációd, csak nézz rá a feljegyzéseidre, gyűjts belőlük erőt és menj tovább az úton!

Rendszeresség

Jó dolog a spontaneitás, de a nyelvtanulásban sajnos nem vezet semmire! A sikeres nyelvtanulás egyik legfontosabb kulcsa a rendszeresség. Ezt úgy tudod legkönnyebben elérni, ha beépíted a mindennapjaidba, az életed részévé válik, mint a főzés, a fogmosás vagy az esti tévézés. Apropó – ez utóbbit például simán lecserélheted a németezésre… 😉

Unalom

Ha a fentiek megvannak, még mindig elveheti a kedved egy tényező: az unalmas tananyag. Hogy ki mit talál unalmasnak, az egyénfüggő, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a nyelvtanulók többsége unalmasnak találja, ha csak és kizárólag klasszikus tankönyvből és munkafüzetből kell tanulnia. A mai technika annyi lehetőséget kínál, hogy ennél érdekesebb, modernebb, naprakészebb anyagokból tanulj, csak meg kell találnod őket. Ráadásul a modern tananyagok lehetővé teszik, hogy mindenhová magaddal vidd őket, így kihasználhatod a holtidőket. Értékes percek ezek, melyeket tényleg érdemes kihasználni, hiszen mindenkinek időből van a legkevesebb!

Valaki bökdössön: „Gyerünk, csináld!” 🙂

Valljuk be, az emberek nagy része hajlamos a lustaságra, és ha a kezdetekben még nagy lelkesedéssel és elánnal veti is bele magát az ember a tanulásba, pár hét elteltével ez biztosan lankadni fog. Sokan ilyenkor elindulnak egy lejtőn: először csak egyszer-egyszer marad ki a tanulás, lassul a haladás, majd stagnálni kezd, aztán már annyi minden felhalmozódik, hogy „most már úgyis mindegy, ennyit nem tudok bepótolni” alapon szépen abba is hagyja az ember az egész nyelvtanulást. Hogy ez ne történhessen meg, szükséged van valakire, aki ott áll mögötted és bökdös, hogy csináld, légy kész időben a feladatokkal, ne hagyj ki németórákat. Ha tudod, hogy van valaki, aki elvárja tőled, akinek megígérted, hogy holnapra megcsinálod, akkor sokkal kisebb a valószínűsége, hogy ellustulsz és feladod!

Eldöntötted, hogy igen, belevágsz, és most végig is csinálod?

Akkor itt van egy olyan némettanulási lehetőség, amelyben az összes fent említett fontos kritériumot megkapod:

  • Egy teljes szintet lépsz vele – végig előtted van a cél: világosan látod, honnan indulsz és mit fogsz elérni
  • Készre megírt, nyomtatható tanulási tervező – hogy legyen terved és bármikor vissza tudd nézni, mi motivál
  • Hétről hétre kapod meg a leckéket – Rendszerességre szoktat
  • Videós leckék és színes ebookok – hogy örömmel tanulj az anyagokból
  • Naprakész modern anyagok – ha már időt, energiát fektetsz bele, akkor tényleg hasznosat tanulj
  • Minden eszközről jól használható tananyag – nem kell tankönyveket magaddal cipelned, elég, ha a telefonod nálad van. Ki tudod használni az utazással járó holtidőket is, helytől és időtől független a tanulás
  • Egy tapasztalt tanár, aki végigkísér az úton, minden kérdésedre válaszol és ha kell, bökdös, hogy csináld – nem hagyja, hogy feladd! 😀

Tényleg elhatároztad? Akkor kattints ide a kezdő tanfolyamhoz:

www.germanonlinecoach.com/goc-a1-a2

És ide a haladó tanfolyamhoz:

www.germanonlinecoach.com/goc-b1

FIGYELEM: Augusztus 22-ig tudsz jelentkezni, a tanfolyamok pedig szeptember 3-án indulnak. 

Ha kérdésed van, írj: hello@germanonlinecoach.com

Mindenkit szeretettel várunk!