Nyelvérzék

Segítség! Nincs nyelvérzékem!

A „Nyelvérzék” fogalma

Már az általános iskolában is hallottuk: Juliskának van nyelvérzéke, Pistikének meg sajnos nincs, nem mennek neki a nyelvek, viszont jó matekból.

Mekkora szerepe van a nyelvérzéknek egy idegennyelv elsajátításában? Először is: mi az, hogy Nyelvérzék?

Jó nyelvérzékű gyermeknek nevezhetjük azt, aki könnyen és gyorsan sajátítja el a beszédet és a beszédértést, majd következő fokozatként összetettebb szövegeket tud megérteni és feldolgozni – ez segít később a bonyolultabb nyelvtani szerkezetek átlátásában és alkalmazásában. Fontos készség a szólás-mondások és a humor megértése is, mely az átvitt, mögöttes jelentések értését segíti. Ezeket a készségeket gyermekkorban, a saját anyanyelvünkben kell és lehet is fejleszteni (Véleményem szerint többek közt ezért sem fontos, hogy már az óvodában elkezdjen idegennyelvet tanulni a gyermek – de ez egy másik téma). Az anyanyelv biztos használata mellett a figyelmi, koncentrációs, gondolkodási és emlékezési képességek döntőek a későbbi idegennyelv-tanulásban. Ezek fejlesztésével és összehangolásával épül fel az ún. nyelvi logikai képesség – amit nyelvérzéknek hívunk.

 

A nyelvi logikai készséget bizonyos fokig örökölhetjük, de mindenképpen fejleszthető dologról van szó.

 

 Hosszabb, összefüggő szövegek (könyv) olvasásával, nyelvi játékokkal (barchoba, tabu, stb) felnőttkorban is trenírozhatjuk nyelvi logikai készségünket. Ha valakinek „nincs jó nyelvérzéke”, kompenzálhatja kitartással, tudatos gyakorlással, szorgalommal, lelkesedéssel és egy cél kitűzésével.

 

Nyelvérzék

 

Meg kell találni a megfelelő tanulási módszert is. Ne tűzzünk ki irreális célokat, nem kötelező, hogy mindenki anyanyelvi szinten beszéljen egy idegennyelvet. Mint ahogy nem minden kocogóból lesz maratoni futó sem, de attól még nagyon is dícséretes, ha valaki kocog. Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz, viszont törekedjünk arra, hogy ne álljunk meg, ne adjuk fel, ha szemben találjuk magunkat egy nehézséggel, hanem tartsunk ki és folyamatosan fejlesszük tudásunkat, még akkor is, ha csak kis lépésekben. De ami talán a legfontosabb, pozitív dolognak éljük meg a nyelvtanulást, koncentráljunk a sikerekre! El kell fogadni, hogy míg az egyik emberre csak úgy ragad a nyelv, a másiknak évekre van szüksége a nyelvtanuláshoz. De nem így van ez a matekkal, az autóvezetéssel, a rajzolással vagy a sporttal is?

Ha Te is szeretnéd fejleszteni a némettudásod, jelentkezz hozzánk ingyenes próbaórára:

 

Ingyenes próbaóra & szintfelmérés