Év eleji fogadalmak

Sokan tesznek új évi fogadalmat vagy tűznek ki maguk elé célokat az elkövetkező évre. Biztosan a Te listádon is ott szerepel a némettanulás, vagy kicsit konkrétabban a „2019-ben végre megtanulok németül!”, „Idén végre leteszem a nyelvvizsgát!”, „Többet és szorgalmasabban fogok tanulni!”.

Ismerősen csengenek ezek a mondatok? Ha igen, az azért van, mert valószínűleg nem először mondod el magadnak ezeket a fogadalmakat. De miért ennyire nehéz nekiállni a tanulásnak? Miért ennyire nehéz dolog megtanulni németül?

Rengetegen tanulnak nyelveket, mégis kevesen érnek célba, azaz kevesen szereznek nyelvvizsgát és kevesen tudják illetve merik használni a tanult nyelvet. A nyelvtanulók többségének saját megítélése szerint a sok tanulás ellenére még mindig nem tudják rendesen az adott nyelvet. Vajon mi ennek az oka?

Akadályok, melyek hátráltatnak a tanulásban

Amikor felnőtt fejjel kezd el az ember nyelvet tanulni, rengeteg akadály állhat a siker útjában. Dolgozunk, családunk van, háztartást kell ellátnunk, időhiányban szenvedünk, egy nap csak 24 órából áll. A nyelvtanulásra alig jut idő, a fontossági listán egészen hátra szorul. Egyébként sincs nyelvérzékünk és nagyon nehéz megtanulni azt a fránya nyelvet. Ugye, Te is bólogatsz, miközben ezt olvasod?

Akkor mégis hogy csinálják azok, akiknek sikerül? Nekik 30 órából áll egy nap? Ők mind nyelvzsenik? Nem dolgoznak, nincs családjuk? Dehogynem…

Ugyanolyan emberek mint Te, ugyanolyan feladatokkal, elfoglaltságokkal és ugyanolyan nyelvi képességekkel.

Miért sikerül nekik, nekem meg miért nem?

22 évnyi tanítási munkám során elég sok alkalmam volt megfigyelni, mi a különbség a sikeres és a sikertelen, századszorra is újra próbálkozó nyelvtanulók között. A sikeres nyelvtanulók titka nem más, mint a némettanuláshoz való hozzáállásuk, megtámogatva egy jó stratégiai módszerrel és hosszútávú tervezéssel! Igen, ilyen egyszerű! És ami még jobb, mindenki számára elérhető!

Első lépések a sikeres nyelvtanuláshoz:

Összeállítottam Neked egy rövid listát gyorssegélynek, azokat a lépéseket, melyekkel már ma elkezdheted megtervezni a tanulásod, hogy ezúttal tényleg megvalósuljon, és ne csak februárig tartson a lelkesedésed!

 • Írd fel a nyelvtanulásod hosszútávú célját (pl. nyelvvizsga, külföldi állás, gördülékeny kommunikáció anyanyelvi beszélőkkel, stb).
 • Írd mellé, hogy szerinted mi az a reális idő, ami alatt elérheted a célod.
 • Készíts részletes tervet: határozz meg kisebb célokat 1-1 hónapra.
 • A hónapokat bontsd le hetekre és írd be a naptáradba, mikor fogsz németezni, pont úgy, mint a többi elfoglaltságodat.
 • Ne feledd: Sokkal hatékonyabb mindig a soron következő lépésre koncentrálni, mint egyből a távoli célra!  
 • Próbáld meg tartani a ritmust, de ne stresszelj, ha valami miatt nem jön össze, vagy lassabban haladsz. Emberek vagyunk, nem robotok. Vannak olyan részek a nyelvben, amelyekkel több időt kell majd töltened, más témákat pedig gyorsabban el tudsz sajátítani. A tervezet sincs kőbe vésve, tehát bármikor lehet módosítani (de nem abbahagyni 😉 )

Nem megy egyedül

Ha már többször próbálkoztál,

Túl nagy feladatnak érzed a nyelvtanulást egyedül,

Mindig akadályokba ütközöl,

Időhiányban szenvedsz,

Nem tudod, hogyan szakíts időt a németre,

Idén végre tényleg meg akarsz tanulni németül,

Segítségre van szükséged, valakire, aki végigvezet az úton,

akkor fordulj hozzám. 

Miben tudok neked segíteni?

 • Tisztázzuk a céljaidat

 • Feltérképezzük az erőforrásaidat

 • Felderítjük az akadályozó tényezőidet

 • Részletes tervet, stratégiát dolgozunk ki

 • Elsajátítjuk a sikeres nyelvtanuláshoz szükséges hozzáállást

 • Olyan módszert kapsz, amit a későbbiekben bármikor tudsz alkalmazni

 • Személyre szabott segítség teljesen a Te helyzetedre szabva.

Jelentkezz itt: Sikeres Nyelvtanulási Stratégia